Kender du følelsen af, at du ikke rigtig kan mærke livet? Du er ikke som sådan nedtrykt, men du er heller ikke rigtig glad. Følelsen af, at livet bare glider derudaf, uden de store udsving hos dig selv.

Hvis du kender denne følelse, så er du bestemt ikke alene. 

En stor del af de mennesker der kommer i coaching-sessioner hos mig, er startet lige her. Med følelsen af, at de gerne vil føle mere glæde i deres liv, men ikke rigtig kan mærke hverken glæden eller livet. Og det kan der være en helt særlig grund til. En grund, som de færreste af os er klar over, hvis vi ikke før er gået på opdagelse på vores inderside.

Det starter alt sammen i vores følelser. Vi jagter glæden og lykken som aldrig før. Det er som om vi synes, at vi har krav på, at være glade og lykkelige hele tiden. Men mens vi jager lykken og glæden, så flygter vi fra alt det der føles svært. Smerte, skam og frygt vil vi for alt i verden undgå og vi går en stor bue uden om de følelser, som vi har dømt som “de dårlige” følelser. 

Forståeligt nok, for når vi lægger låg på de svære følelser inden i, så undgår vi også at forholde os til dem og ikke mindst forholde os til, hvorfor de er der. Med andre ord, så undgår vi smerten – tror vi.

For der er et væsenligt problem med at lægge låg på vores følelser.
Intensionen er at lægge låg på de følelser, som vi har kategoriseret som dårlige, men låget kender ikke forskel på følelserne, så derfor kommer vi til at lægge låg på alle følelserne i vores følelsesregistre. Vi trækker med andre ord stikket ud, til alle vores følelser.

Det er noget af forklaringen på, hvorfor nogle mennesker føler, at de ikke kan mærke livet.

Fordi de har lagt låg på.
Fordi de har trukket stikket ud.
Fordi de har lukket ned.

Intensionen var at lukke for de svære følelser, som skam, sorg og vrede, men da låget ikke skelner mellem “gode” og “dårlige” følelser, ja så holder det fuldstændig lukket for alle følelser. Dvs. at der altså ikke bare bliver lukket for de følelser som vi har dømt forkerte, men også for glæde, begejstring, nysgerrighed og kærligheden. Derfor bliver vi følelsesløse, fordi vi skruer ned for alle følelserne. Ikke bare for dem vi ikke vil mærke, men for dem alle. 

Der er også et andet problem med det låg. Når vi holder noget under låg, skabes der et tryk. Med tid bliver trykket større og større og til sidst har vi skabt et så stort tryk, at låget springer af og det hele vælter op på én gang.

Det kommer pludselig frem i en stor eksplosion og ofte fuldstændig ude af kontekst. Du kender måske scenariet, hvor din partner, dit barn eller en kollega får sagt noget og så reagerer du meget voldsommere, end du normalt ville have gjort. Det er simpelthen fordi der ikke er plads til mere under låget. Og så kommer al den smerte og ubehag, som vi er løbet fra så længe.

Alt det vi er flygtet fra.
Alt det vi ikke ville mærke, se og føle.
Alt det som vi ikke ville kigge på.

Det hele kommer rullende – og nu med en endnu større styrke, end hvis vi havde kigget på det svære da det opstod.

 

Vil du have et liv som kan mærkes? Vil du have et liv med glæde, nysgerrighed, begejstring og kærlighed?
Så er du også nødt til at være villig til, at lade pendulet svinge over på den anden side en gang i mellem.

Derovre, hvor de svære følelser bor. De må også gerne være her. Faktisk er de præcis lige så vigtige, som alle de andre følelser vi har og det er en kæmpe stor lettelse at opdage. For når vi ved hvilke følelser vi undgår, kan vi arbejde videre med dem og dermed skabe god kontakt til hele vores følelsesregistre.

Når du opdager dine følelser og giver dem lov til at være her, så sætter du samtidig stikket i til livet, og får et liv der kan mærkes. Og det vil de fleste af os gerne have. Et liv vi kan mærke.