Hvordan bliver jeg bedre til at sige nej?

Jeg har fået et spørgsmål fra en kvinde der lyder sådan her:

Kære Tina.

Jeg har haft en svær periode på mit arbejde de sidste mange måneder og jeg trænger til at få lidt ro på det hele. Jeg har slet ikke overskud til noget lige i øjeblikket. Bare det at få dagligdagen til at køre med arbejde, børn og fritidsaktiviteter er hårdt. Jeg er lige kommet hjem fra et forældremøde, hvor jeg havde lovet mig selv, at jeg ikke ville melde mig til noget denne gang. Da der så blev spurgt til hvem der kunne tænke sig at være i klasserådet, sad alle og kiggede ned. En forældre sagde om det ikke var noget for mig og jeg følte et kæmpe pres. Efter få sekunder hørte jeg mig selv sige at det vil jeg gerne. Nu sidder jeg hjemme og tænker hvorfor pokker jeg meldte mig. Jeg er virkelig dårlig til at sige nej. Kan du hjælpe mig? Hvordan bliver jeg bedre til at sige nej?

Hilsen Stine.

 

Kære Stine.

Jeg hører den ofte. Sætningen “Jamen, jeg er bare så dårlig til at sige nej”, så du er bestemt ikke alene.

For ja, det kan være rigtigt svært at sige nej, specielt hvis man ikke har styr på hvorfor det er så pokkers vigtigt at sige nej til de ting, man bare ikke lyst og overskud til.

Og jeg er sikker på, at du kender scenariet. At du gang på gang melder dig til forældrerådet, aktivitetsudvalget, bestyrelsen eller noget helt fjerde og bagefter igen sidder med den dér følelse af, ikke at kunne overskue det og “hvorfor pokker sagde jeg ikke bare nej”. 

Men med en simpel viden (som du snart får) bliver det meget nemmere for dig, at sige “nej tak, det skal jeg ikke lige nu” i fremtiden. For vidste du, at når du siger JA, så siger du NEJ.

A hva for noget?

Ja jeg mener det faktisk helt seriøst. Når du siger JA, så siger du NEJ. 

Du siger nemlig NEJ til noget andet.

Når du siger JA til at 

  • tage overarbejde du egentlig ikke har lyst eller overskud til
  • være i diverse bestyrelser
  • tage en tjans i aktivitetsudvalget o.l
  • stå for arbejdsopgaver, der i virkeligheden ikke er dine
  • invitere venner og familie på middag, selvom du ikke kan overskue det
  • …..fortsæt selv listen

Når du siger JA til alt dette, selvom du egentlig ikke har lyst eller overskud til det, så er du i fuld gang med at sige NEJ til noget andet. Du siger NEJ til afslapning derhjemme og NEJ til at gøre dét der føles rigtigt for dig. Så når du siger JA til noget du i virkeligheden ikke har lyst til, så siger du faktisk NEJ til noget af alt det du gerne vil. 

Giver det mening?

JA = NEJ

JA, til noget du ikke har lyst til = NEJ til det du gerne vil.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du altid skal sige NEJ. Det betyder bare, at du skal være bevidst om, at det er et spørgsmål om prioritering.

Næste gang du hører dig selv sige JA, så spørg lige dig selv, hvad det lige var du sagde NEJ til. For det gjorde du.

Kærlige hilsner

Tina