Hvad er forskellen på at være stresset og have travlt?

Det er nok det spørgsmål jeg oftest bliver stillet. Og med god grund, for ofte forveksles stress og travlhed. 

Stress er et udtryk som ofte bruges når folk har travlt. Hvor ofte har du ikke hørt nogen sige “Åh, jeg er godt nok stresset i dag”. Måske har du selv sagt det? Måske fordi du virkelig var stresset, men måske også i situationer hvor du havde travlt.

Er man stresset når man har travlt?

Man kan sagtens have rygende travlt, have mange opgaver og deadlines samme dag og arbejde i mange timer uden at være stresset. Så længe man har overblikket og føler at man har styr på det hele, så er det helt fint. Stressen opstår først i det øjeblik, at man mister overblikket og føler, at man ikke kan se sig ud af det hele mere. Det er hér, at det begynder at påvirke hele dit system og kroppen begynder at producere stresshormoner. For at forstå forskellen på stress og travlhed er vi nødt til at forstå hvad stress er. For at forstå hvad der sker i kroppen skal vi helt tilbage og se på stenaldermennesket.

Når stenaldermennesket stod over for en fare, så havde han to valgmuligheder; han kunne kæmpe eller flygte. Det eneste hans system arbejdede for, det var at give ham de bedst mulige chancer for at overleve. For at give ham de bedste mulige chancer for at overleve, begyndte hans krop straks at producere stresshormonerne adrenalin og kortisol. Disse hormoner farede ud i blodet og ud i musklerne, så han kunne handle hurtigt og tackle den ekstra fare her og nu. Hele hans krop gik i beredskab og var klar til at kæmpe eller flygte. Du kender måske selv følelsen af at have adrenalin i kroppen. Det er den følelse du får når du er spændt på eller nervøs for noget. Kortisol er det hormon der er med til at lave ravage i kroppen og som bliver udløst når adrenalinen har været i systemet i noget tid. Når faren var ovre, så forsvandt alle stresshormoner ud af kroppen igen. Denne reaktion sikrede, at stenaldermennesker kunne præstere noget ekstra når der var brug for det. Så snart faren var ovre slappede kroppen af og kom tilbage til normal tilstand igen.

 

Stenaldermennesket og vores hverdag

Den stressreaktion, som stenaldermennesket oplevede dengang, er præcis den samme reaktion, der sker i din krop i dag, når du oplever vore tidsalders stressede situationer. For selv om stenaldermenneskets hverdag slet ikke kan sammelignes med den hverdag vi har i dag, så er det altså præcis den samme biologiske mekanisme der sættes i gang i kroppen. Så man kan sige, at det vi skal bruge vores stresssystem til, det er vores overlevelse. Fx hvis vi skal til eksamen eller skal ind til en jobsamtale eller et vigtigt møde. Her er det super vigtigt, at vores stressreaktion slår til, fordi det hjælper os til at være skarpe og præstere noget ekstra. 

Udfordringen for os i dag er, at den hverdag vi har er blevet en slags ekstraordinær præstation. Vi skal præstere hver eneste dag, så vores system er konstant på overarbejde, fordi de krav der bliver stillet til os (eller som vi selv stiller til os selv) er mere end vores krop har ressourcer til at klare. Men kroppen kan ikke klare, at være i beredskab hele tiden uden også, at have pause. Hvis vi presser os selv for meget over en længere periode, så er det at stressen får et godt tag i os og vi begynder at miste overblikket og får følelsen af, at vi ikke kan se os ud af tingene. 

 

En kort opsummering

Så for kort at opsummere kan man sige, at travlhed er, når du har meget at se til, men stadig har overblikket og føler at du har styr på tingene. Du er stresset, når du mister overblikket, føler du ikke kan se dig ud af tingene og ikke har styr på det.