Falder du også i ferie-fælden? Eller måske skulle vi kalde det efter ferie-fælden. Rigtig mange mennesker smutter direkte i denne fælde, så måske du også er en af dem?

Mange oplever en øget energi efter ferien. Med denne ekstra energi, kan det være nemt at give den gas fra den første dag på arbejdet efter ferien. Du har været væk fra arbejdet i 3 uger og er klar til at få bunkerne på skrivebordet mindre. Mailene skal besvares, der skal ringes rundt og der skal ryddes ud i gamle sager. For energien er i top og NU skal der ryddes ud og ryddes op. 

Problemet er bare, at efter nogle ugers ferie, helt nede i gear, er hverken hjernen eller kroppen klar til at arbejde på højtryk den første dag efter ferien. Du har måske været vant til at sove længe i din ferie og nu ringer vækkeuret tidligt igen og hiver dig ud af søvnen. Du er ikke gået i seng til den tid du normalt ville på hverdage, for du er ikke lige så træt som du plejer at være. Dvs. at du måske oven i købet også mangler søvn. Måske kan du klare et par dage med arbejde på fuld tryk, men du kommer til at betale prisen senere, for det chok du lige har givet hjernen og kroppen. For lige nu, hvor du føler dig ladt op og giver fuld gas på arbejdet, så får du hjælp fra kroppen, som giver dig ekstra af stresshormonerne adrenalin og kortisol. Det er kroppens måde at hjælpe dig til at klare lidt ekstra. Men den kan ikke blive ved i det høje tempo og før du ved af det, føler du dig træt og udmattet.

Derfor: start stille og roligt op efter ferien. 

Prioriter de 3-5 vigtigste opgaver for hver dag. Hav fokus på at lave disse først og lav så nogle flere, hvis du bliver færdig med dem du prioriterede som vigtigst. 

Sæt lidt ekstra tid af til de nye opgaver der skal laves, så du undgår at presse dig selv yderligere.

Forlæng feriefølelsen. Lad være med at lave for mange aftaler, når du har fri. Hav fokus på at gøre noget, der føles dejligt. Slap af. Gå tidligere i seng end du plejer. Spis aftensmaden i det fri osv.

Når du følger disse råd, får du en meget blidere overgang fra ferie til arbejde og du undgår at tappe dig selv for den gode energi du gerne skulle have opbygget i din ferie. 

 

Rigtig god arbejdslyst!

Kærligst

Tina Stentebjerg